Brancusi si sosetele fericite

50 de perechi de sosete dintre care un sfert rupte la cate un deget; nu ca ar fi proaste, ci pentru ca-s unica la mers si-am degete rebele. Cam atatea am in medie, de diverse culori, marimi, texturi. Cand eram mai mica mama le remarca dantelariile, desenele, formele, le cosea rapid si erau ca noi, bune de scos din sertar si duse la cinema.

Tate Modern are inca deschisa prima expozitie in UK de asemenea dimensiuni dedicata lui Theo Van Doesburg si Avant-Gardei.

Pe fatada cladirii, fosta centrala electrica, troneaza un banner galben, tipator, cu numele artistilor pricipali – Van Doesburg, Mondrian, Brancusi, Arp.

Danaidele sade cuminte intr-un colt, cu ochii mijiti printre zeci de tablouri, reviste, scrisori, in voyeurismul celor veniti special pentru ea. Probabil dac-ar sti ca datorita ei i-au pus numele sculptorului pe banner, ar fi tare impresionata si ar schita un zambet. Nu cred c-ar adulmeca vreo aroganta spre nenumarate semnaturi de Mondrian sau Arp vazute in jur. Doar se simte bine in propria ei piele de taranca. 🙂

Din cand in cand Brancusi este scos din sertar ca o soseta rupta cu dantelarii vechi si forme iubite; este cusuta cu ata matasoasa de UK si etalata a la grande promenade. Din cand in cand ne amintim ce misto e, a fost si va fi. Din cand in cand, ca o mama grijulie, cate o autoritate (cum ar fi de curand ziarul Le Figaro) il proclama autorul unei dintre cele mai importante lucrari ale secolului XX.

Image sources: http://www.tate.org.uk/ http://newsimg.bbc.co.uk

Advertisements