Façon-eala de iarna cu peste si stafide


Lipseste pestele din imagine, pentru ca era deja in tigaia, dar va trebui sa va imaginati un file de cod. Poate fi un file de orice pana la urma, ca tot iese bun.

Aveti nevoie de:
Baza
– peste file
– marar proaspat – o legatura stufoasa
– patrunjel proaspat – o legatura
– 1 ardei – cat mai mare si mai aromat
– 1 morcov – unul sanatos, sa indulceasca
– 1 mana de stafide

Accesorii:
– ulei de masline
– 2 linguri de cognac

Se lasa pestele la adormit in doua linguri de ulei de masline, 2 linguri de cognac sa-l invoioseze (eu am pus unul portughez, tare si dulceag; de fapt mai mult tare, decat dulceag) si niste marar, cam un sfert de legatura, cat sa-l inveleasca bine, sa nu-i fie frig.

Dupa ce se linisteste vreo 20 min, se pune in tigaia asa cum e el in invelisul de mai sus, fara nimic altceva, si se lasa la sfarait – cand pe-o parte, cand pe cealalta. Totul se adauga pe parcurs, in cantitati mici si pe rand, sa prinda aroma. Pestele se amesteca printre ele, rupandu-se in bacati.

Intre timp se taie ardeiul si morcovul, mai grosolan, sa ramana intregi in amestec si sa nu se faca terci.

Se adauga un sfert din gramajoara de stafide, amestecandu-se in tigaie.
Se mai pune niste marar. Peste cateva minute niste patrunjel.
Apoi se adauga ardeiul taiat mai devreme. Iar niste stafide. Si morcovul. Iar marar. Si iar patrunjel.

Daca e cazul si se cere, inca un pic de ulei de masline. Numai daca.
Spre final, in timp ce se roteste prin tigaie, se pun si ultimele stafide.

Se rumeneste totul pana cand mararul devine negricios si pestele numai bun de mancat.

Se scoate pe o farfurie colorata, descanta cu putina sare si mananca pofticios cu paine. 🙂

Iese atat de bun..! :mrgreen:

Advertisements