Confucius si pinguinii

il_570xN.369740810_5bcn

Image copyright: Sam Hepburn

N-am mai scris demult despre oameni, mai exact cei din jurul nostru, din spatiul personal, cu care interactionam zilnic sau din cand in cand si care ne fac sa fim mai prietenosi, mai ganditori, mai visatori, mai speriati, agresiv, rautaciosi.

Si nu ca zice Confucius in micul lui manual de intelepciune, dar oamenii pe care iti tinem aproape pot aduce ce-i mai rau sau ce-i mai bun din noi.

Sunt persoane blande, inteligente, amuzante, care te pot agita maxim si consuma teribil, alaturi de care te porti destructiv, haotic; altele cu care devii agresiv si enervant; cei care te atrag in discutii fara sens, cap si coada si fata de care devii rautacios. Iti apasa toate butoanele si trag de toate manetele, cum probabil si tu de-ale lor. Nu pentru ca e ceva in neregula cu ele sau cu tine, ci pentru ca acea combinatie nu-i chimie buna. E un fel de anti-alchimie de cea mai joasa speta din care ies cei mai slabi compusi.

Si-apoi sunt acei oameni care te fac sa cresti, sa vrei sa fii mai bun, mai bland, mai generos, mai fericit, mai plin de viata si de ceilalti si mai lipsit de orgolii si de tine. Fara sa va spuneti cuvinte mari, doar din zambete si timp petrecut impreuna, dintr-o sticla de Cola care nu va place niciunuia si de care radeti stramband buzele de jos in coltul celor de sus. Oamenii aia care te fac sa fii fericit cand afara ploua, e frig si urat. Pentru ca viata e misto cand va vorbiti.

Poti tine la fiecare in parte in mod egal, ii poti iubi pe rand, imbratisa in gand si mangaia pe obraji. Iar ei la randul lor pot face acelasi lucru, neinsemnand vreo clipa ca relatiile au acelasi sens.

Confucius este drastic si spune ca nu ar trebui sa pastram decat acei oameni care ne fac sa devenim mai buni, mai intelepti, mai fericiti; pe scurt sa nu ne batem capul cu ceilalti si sa stam departe.

Si-acum…nu ca ar zice el, dar a simti ca cineva te ridica in palme, protejeaza, lasandu-ti spatiu de a te juca in voie si imagina lumi, iti da incredere in tine – ceea ce pare a fi uneori un lucru rar si pretios.

Deci poate pinguinii au dreptate ca e cineva pentru fiecare; uneori mai multi. Se numesc prieteni sau amici, se pretuiesc cu grija si foreve’.

Si nu ca ar zice Confucius, ca e unul, ci pinguinii, ca-s mai multi.

Advertisements